Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Jenni Reuter

Esiraadin puheenjohtaja

Jenni Reuter (s. 1972) on Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin perusteiden ja teorian professori. Reuterin opetuksen keskiössä ovat tilojen suunnittelu kestävää tulevaisuutta varten, arkkitehdin muuttuvan työnkuvan mahdollisuudet, uudet pedagogiset mallit sekä arkkitehtuurin ja muiden taidemuotojen välinen vuorovaikutus. Vuodesta 2016 hän on kuratoinut kansainvälistä Architecture Speaks! -luentosarjaa.

Jenni Reuter työskentelee suunnittelevana arkkitehtina sekä oman toimistonsa kautta että yhdessä Saija Hollménin ja Helena Sandmanin kanssa. Ryhmä aloitti yhteistyönsä vuonna 1995 Naistentalolla Rufisqueen, Senegaliin. Tyttöjen asuntoloita on parhaillaan rakenteilla Tansaniaan. Heidän vuonna 2007 perustamansa kansalaisjärjestö Ukumbi tarjoaa arkkitehtipalveluita kehittyville yhdyskunnille.

Sekä Jenni Reuterin että HRS-arkkitehtien töitä on palkittu Suomessa ja maailmalla sekä esitelty ja julkaistu laajasti, mm. Venetsian arkkitehtuuribiennalessa useita kertoja. Vuonna 2017 Jenni Reuter vastaanotti Kulttuurirahaston suurpalkinnon.

Jenni Reuter opettaa ja luennoi myös vierailijana yliopistoissa ja -tapahtumissa ympäri maailmaa sekä vaikuttaa useissa luottamustehtävissä ja arkkitehtuurikilpailujen tuomaristoissa.

Harri Hautajärvi

Harri Hautajärvi on arkkitehti ja tekniikan tohtori, joka on tehnyt tutkimus- ja kirjoitustyötä ja suunnitellut korjausrakentamista, sisustuksia ja rakennuksia omassa arkkitehtitoimistossaan vuodesta 1995. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita arkkitehtuurikirjoja ja häneltä on julkaistu noin 260 yleistajuista tai tieteellistä artikkelia kirjoissa ja ammatti-, aikakaus- ja sanomalehdissä.

Hautajärvi oli Arkkitehti-lehden päätoimittaja 2000–2008, jolloin hänelle ja lehdelle myönnettiin useita palkintoja. Hänen tutkimuksensa Autiotuvista lomakaupunkeihin – Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria palkittiin rakennusalan parhaana väitöskirjana 2015. Hautajärvi on yksi palkitun pamfletin Kenen kaupunki? Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla (2021) toimittajista ja kirjoittajista.

Hautajärvi on ollut museonäyttelyiden kuraattorina sekä suunnitellut näyttelyitä ja museotiloja. Hän on toiminut monissa palkintolautakunnissa sekä mm. arkkitehtuurin alan järjestöjen ja säätiöiden hallitusten ja muiden luottamuselinten jäsenenä ja puheenjohtajana.

Kirsi Korhonen

Arkkitehti Kirsi Korhonen (s. 1958) työskentelee omassa toimistossaan Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen. Hän on perehtynyt asuntosuunnitteluun ja rakennusten vaativaan peruskorjaukseen erityisinä mielenkiinnon kohteinaan laadukkaiden asuintilojen ja -ympäristöjen suunnittelu sekä uusien asuintypologioiden kehittäminen.

Monet suunnittelutoimeksiannoista on saatu kilpailuvoittojen myötä. Töitä on ollut esillä useissa julkaisuissa. Toimisto on palkittu Helsingin kaupungin Rakentamisen ruusulla ansiokkaasta pientalosuunnittelusta sekä Betonijulkisivupalkinnolla (As Oy Helsingin Lontoonkatu 9).

Korhonen on ollut jäsenenä useissa arkkitehtuurikilpailujen palkintolautakunnissa ja toiminut asiantuntija- ja luottamustehtävissä mm. Suomen vuoden 2020 arkkitehtuuria -katsauksen tuomariston jäsenenä sekä asiantuntijana Helsingin ja Espoon kaupunkikuvatoimikunnissa.

Matti Sanaksenaho

Matti Sanaksenaho (1966) on arkkitehti SAFA ja professori Oulun yliopistossa. Hänen opetusalansa on nykyaikainen arkkitehtuuri. Hän on osakas Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:ssä yhdessä arkkitehti SAFA, professori Pirjo Sanaksenahon kanssa. Sanaksenaho valmistui arkkitehdiksi 1993 Teknillisestä korkeakoulusta.

Sanaksenaho on ollut erilaisissa luottamustehtävissä sekä tuomaristossa kotimaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa. Luentoja ja näyttelyitä hän on pitänyt Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Matti Sanaksenaho on saanut palkintoja kotimaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa sekä palkittu usealla kansainvälisellä tunnustuksella.

Sanaksenahon päätöitä ovat Suomen Sevillan maailmannäyttelypaviljonki 1992 (Ryhmä MONARK), Tyhjä Tila Saarijärvellä 1993, Vaasan opiskelijakeskus 1997, Iittalan myymäläkonsepti ja myymälät Helsingissä sekä Tukholmassa 2000, Talo Tammimäki Espoossa 2001, Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli Turussa 2005, Loma-asunto Laavu Utsulevillä, Lapissa 2006, Villa Boathouse Nanjingissä, Kiinassa 2012, Ylioppilaiden terveydenhuoltorakennus Töölössä, Helsingissä 2012, Talo K Espoossa 2015, Villa Hiltunen Saimaalla 2024 sekä Villa Niri Taivassalossa 2024.

Siirry takaisin sivun alkuun