Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2018

Amos Rex

Amos Rexissä menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kohtaavat uutta luovalla, kiinnostavalla tavalla.

Tiedot

Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit (Asmo Jaaksi (pääsuunn.), Freja Ståhlberg-Aalto ja Katja Savolainen (proj. ark.), Päivi Meuronen (sis. ark.), Katariina Takala, Edit Bajsz, Christopher Delany, Noora Liesimaa, Markus Manninen, Marko Pulli, Jarno Vesa, Jussi Vepsäläinen, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä)

Tilaaja

Föreningen Konstsamfundet

Urakoitsija

Haahtela-rakennuttaminen Oy (projektinjohtopalvelu)

Sijainti

Helsinki

Laajuus

12 906 m²

Valmistusvuosi

2018

Lyhyesti

Amos Rex -taidemuseo avautui yleisölle 30.8.2018. Pääosin maan alle sijoittuvista näyttelytiloista syntyy kiehtova arkkitehtoninen ”luolasto”, joka on toteutettu ilmavasti ja yksinkertaisesti. Suuret valoaukot luovat välillisen yhteyden ulkopuoliseen kaupunkitilaan ja antavat luonnonvaloa aulatiloihin. Valoaukkojen vapaa geografia muodostaa ”luonnonmaiseman” Lasipalatsin pihalle ja haastaa vanhan arkkitehtuurin sympaattiseen vuoropuheluun.

Mika Huisman

Esiraadin perustelut

Helsinkiin on syntymässä kansainvälisen tason museokeskittymä, kun sen keskeinen, kokoava elementti, uusi Amos Rex -taidemuseo, avautuu Lasipalatsin yhteyteen. Uusi museo luo kaupunkitilaan ja sen julkiseen käyttöön magneettisen navan, joka sitoo yhteen usean läheisen taidelaitoksen: HAMin, Taidehallin, Kiasman sekä Ateneumin.

Idean isä, museonjohtaja Kai Kartio on visioinut rohkean avauksen vanhan rakennuksen ja uuden visuaalisen murroksen rajapinnan jännitteestä. Pääosin maan alle sijoittuvista näyttelytiloista syntyy kiehtova arkkitehtoninen ”luolasto”, joka JKMM Arkkitehtien käsittelyssä on toteutettu ilmavasti ja yksinkertaisesti. Suuret valoaukot luovat välillisen yhteyden ulkopuoliseen kaupunkitilaan ja antavat luonnonvaloa aulatiloihin. Valoaukkojen vapaa geografia muodostaa ”luonnonmaiseman” Lasipalatsin pihalle ja haastaa vanhan arkkitehtuurin sympaattiseen vuoropuheluun. Museon pääsisäänkäynti tapahtuu vanhan Bio Rexin ovista ja Lasipalatsin sisätiloista on tehty taitavasti saumaton osa museokokemusta.

Amos Rex -taidemuseon toteutuksessa on muistumia 60-luvun tulevaisuususkosta ja tämän päivän biomorfisesta arkkitehtuurista. Tilat ja toteutus luovat uudenlaisen toiminnallisen typologian suomalaiseen arkkitehtuuriin: näyttelytilat saavat lopullisen muotonsa vasta taiteilijoiden käsissä arkkitehtuurin asettuessa taustalle näyttämön rooliin. Tätä korostaa museon avajaisnäyttely, jossa esitellään japanilaisen taiteilijaryhmän teamLabin vuorovaikutteinen virtuaali-installaatio. Amos Rexissä menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kohtaavat uutta luovalla, kiinnostavalla tavalla.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2018 olivat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Uusi lastensairaala

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2018

Siirry takaisin sivun alkuun