Finlandiapriset i arkitektur 2024 till Tammela Stadion

Uutinen 7.10.2024

Krigsreporter Antti Kuronen har valt Tammela Stadion i Tammerfors centrum till mottagare av Finlandiapriset i arkitektur. Enligt Kuronen bidrar stadionkvarteret, som också inkluderar bostads- och affärslokaler och har planerats av JKMM Arkkitehdit, med ett djärvt nytänkande inom stadsplanering och stadskultur. Priset delas ut för elfte gången av Finlands Arkitektförbund (SAFA).

Antti Kuronen som utsåg vinnaren imponerades av hur Stadion hade passats in på en relativt liten tomt mitt bland bostadskvarteren i centrum, nästan dold från den övriga världen.

”Stadion har inte byggts som ett monument som utomstående borde beundra. Den har tvärtom byggts som en dold fotbollshelgedom, som öppnar sig först när man stiger in i den från gatan. En ovetande förbipasserande kan passera platsen utan att inse att det finns en stor fotbollsstadion alldeles intill. Tammela Stadion introducerar ett helt nytt tänkande till stadsplaneringen”, berättar Kuronen i sin motivering.

”Det är också bra att kvarteret inte har reserverats enbart för fotboll, utan att även andra har nytta av det. Också ekologiskheten har beaktats, eftersom det är lätt att komma till stadion med kollektivtrafik.”

Utgångspunkten för Kuronens val var arkitekturens roll som främjare av fredlig samexistens.

”Sist och slutligen tycker jag att alla fem objekt jag fick ta del av främjar fredlighet. Beaktande av alla grupper och ekologiskhet är grundspelare i ett fredligt samhälle. Finland kan vara stolt över sin moderna arkitektur. Valet var svårt, eftersom alla objekt representerar det bästa inom planering.”

Tuomas Uusheimo

Stadions tak får staden att le

Tammela Stadion beställdes av Tammerfors stad och färdigställdes i våras. Den är Finlands första stora fotbollsstadion som finns i centrum av en stad. Stadion har cirka 8 000 läktarplatser och under konserter finns det utrymme för till och med 15 000 personer. Hybridkvarteret består av fotbollsstadion, en läktare med tak och ett bostadskvarter som byggts omkring stadion.

”Det har varit en glädje att få vara med och bygga en hållbar stad och göra idrott och kultur till en naturlig del av livet för människorna i staden. Vi har velat dela denna glädje också till det offentliga rummet via stadions tak, som böjer sig som ett leende”, säger Samuli Miettinen, projektets huvudplanerare och grundande delägare i JKMM Arkkitehdit.

”Som stadsutvecklingsmetod har det täta hybridbyggandet som omfattar flera olika byggnadstyper och funktioner krävt mod och långsiktighet av alla inblandade. Jag tror dock att det skapar välbefinnande och med tiden visar sig vara en mycket lönsam investering. Vi har lyckats genomföra fördomsfria idéer tack vare det exceptionellt goda samarbetet mellan parterna.”

För planeringen av stadion ansvarade Samuli Miettinen (huvudplanerare), Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela och Juha Mäki-Jyllilä samt projektarkitekterna Alli Bur, Harri Koski och Kristian Forsberg vid JKMM Arkkitehdit.

Förutom Tammela Stadion var också Hyytiälä skogsstation i Juupajoki, Lamminrahka skolcentrum i Kangasala, institutbyggnaden Lastu i Träskända och den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka kandidater till Finlandiapriset i arkitektur 2024.

Tuomas Uusheimo

Finlandiapriset i arkitektur och juryn

Juryn som utsåg finalisterna bestod i år av professor Jenni Reuter (juryns ordförande), arkitekterna Harri Hautajärvi och Kirsi Korhonen samt professor Matti Sanaksenaho. Juryns sekreterare var arkitekt Paula Huotelin.

Finlandiapriset i arkitektur delas ut för planering eller renoveringsplanering av en byggnad eller byggnadsgrupp, som blivit klar under de senaste tre åren. Priset kan också delas ut till antingen en finländsk eller en utländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats i Finland eller till en finländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats utomlands.

Syftet med priset är att öka uppskattningen av kreativ högkvalitativ arkitektur samt lyfta fram arkitekturens kulturella värde och välfärdsökande betydelse.

Medlemmarna i juryn för Finlandiapriset i arkitektur utses av SAFAs styrelse. Juryn väljer finalisterna till priset, och bland dessa utses vinnaren av en domare som byts ut varje år.

Avainsanat

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on suomalaisten arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja laadukkaan elinympäristön puolesta. SAFAan kuuluu 3800 arkkitehtia ja arkkitehtiopiskelijaa.

Siirry takaisin sivun alkuun