Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2021

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

”Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt. Kirjastot ovat ajatteluelämän demokraattinen, kaikille avoin keskusaukea ja huokoisuusalusta”, valitsija Esa Saarinen totesi puheessaan.

Tiedot

Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit / Teemu Kurkela (pääsuunnittelija), Jukka Mäkinen (projektiarkkitehti), Tiina Rytkönen (sisustusarkkitehti), työryhmä: Asmo Jaaksi, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä, Alli Bur, Sini Coker, Christopher Delany, Aaro Martikainen, Marko Pulli, Pekka Airaxin, Elina Törmänen, Elina Niemi

Tilaaja

Kirkkonummen kunta

Urakoitsija

EKT Infra Oy (maanrakennusurakka), Rakennus Omera Oy, SRV Rakennus Oy

Sijainti

Kirkkonummi

Laajuus

4 700 m²

Valmistusvuosi

2020

Lyhyesti

Pääkirjasto Fyyri valmistui Kirkkonummelle vuonna 2020. Ola Hanssonin suunnittelemaa vanhaa rakennusta ei purettu, vaan se on hienosti käytössä osana uutta Fyyriä. Verkkomaiset kuparijulkisivut ja valkobetonista, puusta ja lasista rakennetut uudet sisätilat eivät turhia kumartele. Fyyri tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kuntalaisten omalle tekemiselle ja olemiselle.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Fyyri valmistui Kirkkonummelle vuonna 2020. Suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

Uusi rakennus nielaisi sisäänsä 1982 valmistuneen arkkitehti Ola Hanssonin suunnitteleman kirjastotalon. Vanhaa rakennusta ei purettu, vaan se on hienosti käytössä osana uutta Fyyriä.

Kirjasto uudistui täysin ilmeeltään ja toiminnoiltaan. Vauhdikkaat verkkomaiset kuparijulkisivut ja valkobetonista, puusta ja lasista rakennetut uudet sisätilat eivät turhia kumartele. Fyyrissä suomalainen avoin ja kansalaislähtöinen kirjastoinstituutio saa parhaan mahdollisen tulkinnan tuleville vuosikymmenille.

Kirjasto on paikka kaikille; kuntalaisten omalle tekemiselle ja olemiselle. Fyyri tarjoaa tähän runsaasti mahdollisuuksia: huippuesitystekniikkaa, studion ja soittohuoneen. Tiloihin mahtuu myös arjen meininkiä: ompelua, satuja ja löhöilyä.

Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. Korkea, kapeilla betonirakenteilla piirretty kirjasali avautuu itään. Matala, horisontaalinen lehtisali ja kahvila ottavat kantaa Kirkkonummen keskiaikaiseen kirkkoon. Dialogista syntyy elämyksellistä kaupunkitilaa.

Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Tässä historiallisessa pisteessä se korvaa Ola Hanssonin kaupunkikellon monumentaalisella ja samalla vaatimattomalla julkisen elämän pisteellä, portilla tiedon ja yhteisön piiriin. Fyyri kiinnittyy historiaan ja säteilee ympäristöönsä jaettuja merkityksiä.

Siirry takaisin sivun alkuun