Helsingin Jätkäsaaren peruskoulu on syntynyt yleisen arkkitehtuurikilpailun tuloksena. Se on solukoulu, jossa opetustilat on kudottu erilaisiin opetustilanteisiin soveltuviksi tilaryhmiksi keskusaulan ympärille. Kahden lukuvuoden kokemus on osoittanut, että tilojen jäsentely tukee nykyaikaisen koulun pedagogisia tavoitteita.
Koulurakennus on ottanut merkittävän julkisen rakennuksen roolin parhaillaan rakentuvassa Jätkäsaaren kaupunginosassa. Arkkitehtuuriltaan koulu on läpikotaisin raikas. Suunnittelu ja toteutus ovat harkittuja ja poikkeuksellisen huoliteltuja. Rakennuksen selkeä, harkkomainen hahmo poikkeaa tuoreella tavalla yleisestä koulurakennusten arkkitehtuurista. Maantasokerroksen tiilimuuraus juurruttaa talon paikoilleen ja ylempien kerrosten vaaleus liittää rakennusta laajempaan Jätkäsaaren kaupunkimaisemaan.
Julkisivujen jäsentelyn ideana on ehjän pinnan ja ikkuna-aukkojen tiivis leikki. Sommitelma on taitavasti toteutettu. Hienostunutta valon käyttöä täydentävät kattojen ”valokaivot”.
Arkkitehtuurin laadun viimeistelee virkeän värikäs piha, jonka ansiosta koulun ja viereisen Bunkkeriksi kutsutun satamavaraston väliin jää riittävästi ilmaa. Bunkkeri tarjoaa koulun käyttöön sen tarvitsemat liikuntatilat.
Jätkäsaaren koulu on oppimisympäristönä esimerkillinen. Komea ja kauniisti ylävalaistu keskustila on rakennuksen ydin. Näköyhteydet keskusaulan ja opetustilojen välillä muodostavat hyvän lähtökohdan selkeälle orientaatiolle. Tilallinen ratkaisu muodostaa vaihtelevan kudelman erilaisia opetustilanteita varten. Koulu on tehokas ja samalla väljän hengittävä. Materiaalit ovat tunnistettavia ja niiden avulla yksittäisiin soluihin on saatu luotua omaa identiteettiä. Suunnittelussa on vältetty tilojen liiallista täyttämistä irtokalusteilla: näin järjestyksessä olevat interiöörit ovat koulurakennuksissa harvinaista herkkua.
Kokonaisuutena Jätkäsaaren koulu on merkittävä puheenvuoro suomalaisen nykyarkkitehtuurin kentässä.