Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2016

Löyly

Horisontti on läsnä lähes kaikissa sisätiloissa, ja merta pääsee ihailemaan myös rakennuksen katolta.

Lyhyesti

Löyly nousi Hernesaarenrantaan tänä vuonna. Horisontti on läsnä lähes kaikissa sisätiloissa, ja merta pääsee ihailemaan myös rakennuksen katolta. Rakennuksen puusälejulkisivuissa valo taittuu kauniisti kolmion muotoisten pintojen leikkauskohdissa. Julkisivuissa käytetty puu ajan myötä harmaantuu, jolloin Löylyn voi kaukaa katsoen kuvitella olevan yksi Helsingin saaristoluonnon kallionnyppylöistä.

Kuvatoimisto Kuvio

Esiraadin perustelut

Helsingin erityispiirre Euroopan muiden pääkaupunkien joukossa on sijainti avomeren äärellä. Kaupungissa harva yleisölle avoin rakennus hyödyntää tätä ominaisuutta niin täysipainoisesti kuin keväällä 2016 valmistunut Hernesaaren Löyly. Sijainti koko Helsingin niemen kiertävällä puistokaistaleella korttelirintamien ja rantaviivan välissä, osittain veden päällä, on saanut arkkitehdit miettimään ratkaisua, jossa talon sijasta rakennetaan maastoveistos. Tehtävässä on onnistuttu loistavasti.

Rakennus on kimpale, jonka puusälejulkisivuissa valo taittuu kauniisti kolmion muotoisten pintojen leikkauskohdissa. Säleet tarjoavat ulkoa päin näkösuojan vähäpukeisille löylyttelijöille mutta samalla mahdollistavat merinäkymän saunan lauteille. Horisontti on läsnä lähes kaikissa sisätiloissa, ja merta pääsee ihailemaan myös rakennuksen katolta, jonne johtavat asteittain porrastuvat oleskelutasot.

Julkisivuissa käytetty puu on kotimaisen kehitystyön tulosta: se on tiheäksi puristettua ja liimattua ja sen on määrä kestää rankkaa meri-ilmastoa paremmin kuin tavallisen lankun. Ajan myötä sen pinta harmaantuu, jolloin Löylyn voi kaukaa katsoen kuvitella olevan yksi Helsingin saaristoluonnon lukuisista kallionnyppylöistä, joita on jäänyt näkyviin moniin kaupungin puistoihin.

Tilat veistoksellisen muodon sisällä ryhmittyvät suorakulmioon, ja ”hulmun” liepeet muodostavat terasseille näkösuojattuja vilvoittelupaikkoja. Ravintolasali on yhtä aikaa avara ja intiimi. Saunoja on kolme, joista yhteen – savusaunaan – kuljetaan ulkokautta. Tosiasia, että sauna on rakennettu paloturvallisuussyistä paksun betonibunkkerin sisään, ei lainkaan tunnu sen huikeassa, pitkään jatkuvassa makealta tuoksuvassa löylyssä. Sauna on alunperin sijoitettu Hernesaareen risteilyasiakkaita silmällä pitäen. On selvää, että Löylystä tulee myös meille kaupunkilaisille tärkeä kohde, jossa toteutuu yksi arkkitehtuurin tärkeimmistä tehtävistä: jalostaa ympäristöstä paikka ihmisille nautittavaksi.

Vuoden 2016 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2016 olivat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli.

Rovaniemen keskuskentän katsomo Railo

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2016

Siirry takaisin sivun alkuun