Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2023

Tanssin talo

Tanssin talo tarjoaa erinomaiset tilat tanssitaiteelle.

Tiedot

Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit ja ILO arkkitehdit -työyhteenliittymä: Teemu Kurkela, JKMM (vastaava arkkitehti); Pia Ilonen, ILO (vastaava arkkitehti); Harri Lindberg, JKMM (projektiarkkitehti); Kati Murtola, ILO (projektiarkkitehti)

Tilaaja

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry

Urakoitsija

Haahtela-rakennuttaminen Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

7 000 m²

Valmistusvuosi

2022

Hannu Rytky

Hannu Rytky

Lyhyesti

Helmikuussa 2022 avattu Tanssin talo on Suomen ensimmäinen tanssitaiteelle omistettu tapahtuma- ja esitystila. Tanssin talo on rakennettu Helsingin Kaapelitehtaan itäpäätyyn sijoittamalla osa tiloista tehdasrakennukseen. Ulospäin Tanssin talo näyttää suljetulta teollisuusrakennukselta, kuin suurelta koneelta, joka on asetettu vanhan tuotantolaitoksen jatkoksi. Sisääntuloaulana, lämpiönä ja samalla koko Kaapelin kohtauspaikkana toimii suuri ja korkea Lasipiha. Tanssin talo tarjoaa erinomaiset tilat tanssitaiteelle.

Hannu Rytky

Esiraadin perustelut

Helmikuussa 2022  avattu Tanssin talo on vuosikymmeniä kestäneiden ponnistelujen tulos. Se on Suomen ensimmäinen tanssitaiteelle omistettu tapahtuma- ja esitystila ja kansainvälisestikin harvinainen, sillä tanssitaiteelle suunniteltuja rakennuksia on maailmassa melko vähän.

Tanssin talo on rakennettu Helsingin Kaapelitehtaan itäpäätyyn sijoittamalla osa tiloista tehdasrakennukseen. Arkkitehti W. G. Palmqvistin suunnittelema, vuosina 1939–1954 rakennettu Kaapelitehdas oli aikoinaan Suomen suurin rakennus, ja nykyisin se on maan suurin kulttuurikeskus.

Tanssin talon sisääntuloaulana ja lämpiönä toimii suuri ja korkea Lasipiha, joka on rakennettu kattamalla osa Kaapelitehtaan pitkästä sisäpihasta lasilla. Lasipiha toimii samalla koko Kaapelin kohtauspaikkana, ja siitä on käynti myös museoihin.

Tanssin talossa on kaksi mustan laatikon periaatteella suunniteltua teatterisalia, joiden monipuolinen tekniikka täyttää vaativimpienkin esitysten tarpeet. Uudisosassa sijaitsevassa, 700-paikkaisessa Erkko-salissa on jyrkkä katsomo, josta on hyvä näkymä korokkeettomalle tanssilattialle. 235-paikkainen Pannuhalli on nimensä mukaisesti rakennettu tehtaan entiseen lämpökeskukseen, joka on jo aiemmin toiminut esitystilana. Tanssin talossa on myös esiintyjien lämpiö- ja harjoitustilat, toimistotiloja sekä ravintolatiloja keittiöineen.

Ulospäin Tanssin talo näyttää suljetulta teollisuusrakennukselta, kuin suurelta koneelta, joka on asetettu vanhan tuotantolaitoksen jatkoksi. Kaapelitehtaan tiiliarkkitehtuurin vastakohtana Tanssin talon julkisivut ovat metallia. Kaksi niistä on ripustettuja teräsjulkisivuja, toinen on koottu heijastavista ja toinen ruosteisista teräslevyistä. Muita julkisivuja koristaa pyöreiden alumiinikiekkojen rytmikäs rasteri. Sisätilojen arkkitehtuuri on karheaa ja pelkistetyn yksinkertaista. Tiloissa on  lautamuotteihin valettuja, paljaaksi jätettyjä betonipintoja, ruostuvia teräslevyjä ja mustan ja harmaan sävyjä. Vanhasta tehtaasta on jätetty näkyville rosoisia betoni- ja tiilipintoja.

Tanssin talo tarjoaa erinomaiset tilat tanssitaiteelle. Talo kaikkine tiloineen on suunniteltu kahden arkkitehtitoimiston, JKMM Arkkitehtien ja ILO Arkkitehtien, yhteistyönä.

Siirry takaisin sivun alkuun