Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2024

Hyytiälän metsäasema

Metsäaseman hienous ja erityisyys on ennen kaikkea sen ennakkoluulottomassa konseptissa.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen / Hilla Rudanko (pääsuunnittelija), Mikko Kilpeläinen, Kuisma Rasilainen, Kiira Piironen ja Anssi Kankkunen

Tilaaja

Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy

Urakoitsija

Siklatilat Oy ja Consti Oy

Sijainti

Hyytiälä, Juupajoki

Laajuus

1 509 m2

Valmistusvuosi

2023

Kuvatoimisto Kuvio

Kuvatoimisto Kuvio

Lyhyesti

Metsäaseman uusi päärakennus mukautuu vanhan pihapiirin mittakaavaan. Se koostuu neljästä massiivisesta puulevyistä tehdystä paviljongista, jotka lomittuvat kolmen harjakaton alle. Kattokulmat ja perustusten korkeudet noudattelevat viereisten, suojeltujen 1910-luvun hirsitalojen mittasuhteita. Arkkitehtuuri on saanut inspiraatiota vanhasta japanilaisesta puuarkkitehtuurista. Rakennukset on nostettu pilareilla irti maan tasosta, mikä keventää laajaa kokonaisuutta ja on puulle luonteva rakennustapa. Leveät räystäät suojaavat julkisivuja ja terasseja.

Kuvatoimisto Kuvio

Esiraadin perustelut

Hyytiälän metsäasema on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kenttäasema, jonka toiminta käynnistyi 1910. Metsäaseman uusi päärakennus on suunnittelu- ja toteutuskilpailun tulos. Sen hienous ja erityisyys on ennen kaikkea sen ennakkoluulottomassa konseptissa.

Uusi päärakennus mukautuu vanhan pihapiirin mittakaavaan. Se koostuu neljästä massiivisesta puulevyistä tehdystä paviljongista, jotka lomittuvat kolmen harjakaton alle. Kattokulmat ja perustusten korkeudet noudattelevat viereisten, suojeltujen 1910-luvun hirsitalojen mittasuhteita. Rakennusten väliin syntyy mielenkiintoisia pitkiä näkymiä, ja miljöön eri aikakerrostumat, järvi ja metsä nivoutuvat luontevasti yhteen.

Suurimmassa rakennuksessa on ravintola sekä oppimistilat, pienemmissä asuintiloja. Jokaiseen asuntoon on oma sisäänkäynti suoraan terassilta, joten varusteet on helppo jättää ulos kuivumaan metsästä tullessa. Parvellisissa majoitushuoneissa on tehokas mitoitus. Opiskelijat työskentelevät lähinnä yhteisessä, korkeassa ja ilmavassa, parvellisessa ruokalassa. Tilaratkaisut ovat niin yksinkertaisia, että käytäviä ei juuri tarvita.

Arkkitehtuuri on saanut inspiraatiota vanhasta japanilaisesta puuarkkitehtuurista. Rakennukset on nostettu pilareilla irti maan tasosta, mikä keventää laajaa kokonaisuutta ja on puulle luonteva rakennustapa. Leveät räystäät suojaavat julkisivuja ja terasseja.

Siirry takaisin sivun alkuun