Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2023
Ajurien talli
Tiivistunnelmaisessa tilassa voi aistia rakennuksen historiallisten vaiheiden kerrostumia.
Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2023
Tiivistunnelmaisessa tilassa voi aistia rakennuksen historiallisten vaiheiden kerrostumia.
Avarrus Arkkitehdit: Pauli Siponen (pää- ja rakennussuunnittelu) Noona Lappalainen (projektiarkkitehti), Atte Aaltonen, Robert Hanson
Helsingin Top 41
Lakewood Oy
Helsinki
2 000 m²
2022
Osakkaat: Pauli Siponen, Niilo Ikonen, Laura Karhunen
Pääsuunnittelija: Pauli Siponen
Rakennussuunnittelija: Pauli Siponen
Projektiarkkitehti: Noona Lappalainen
Työryhmä: Atte Aaltonen, Robert Hanson
Vanha rakennus: Kaarlo Lappalainen, 1906
Tilaaja: Helsingin Top 41
Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy
Akustiikkasuunnittelu: Helimäki akustikot
LVIA-suunnittelu: Livair Oy
Sähkösuunnittelu: Presa Oy
Palotekniikka: Paloässät Oy
Pääurakoitsija: Lakewood Oy
Puuosien restaurointi: Untamon Entisöinti Oy
Yhteistyötahoja: Rakennusentisöintiliike Ukri Oy, Helsingin Kaupunginmuseo
Punavuorelaisen korttelin keskellä sijaitsee suojeltu, vuonna 1906 rakennettu Ajurien talli, johon on toteutettu 18 uutta asuntoa säilyttäen mahdollisimman paljon vanhan hevostallin tunnelmaa. Tiivistunnelmaisessa tilassa voi aistia rakennuksen historiallisten vaiheiden kerrostumia. Asunnot ovat kaksikerroksisia, jotta tilan parvitaso on voitu jättää entiselleen. Keskitilassa on myös säilytetty ja entisöity ovia, ikkunoita, kaiteita, portaita ja säilytyslaatikoita. Ajurien talli on erinomainen esimerkki siitä, että huolellisesti suunnittelemalla ja toteuttamalla pystytään muuttamaan suojeltuja kohteita uuteen käyttöön niin, että paikan henki säilyy.
Ajurien tallissa punavuorelaisen korttelin keskellä asuu nykyään hevosten sijaan ihmisiä. Suojeltuun, vuonna 1906 rakennettuun piharakennukseen on tehty 18 uutta asuntoa säilyttämällä mahdollisimman paljon vanhan hevostallin tunnelmaa.
Ensimmäisessä kerroksessa on rakennusrungon läpi ulottuvia asuntoja, joihin on sisäänkäynnit sisäpihalta. Kaksi kaarevaa sisäramppia johtavat rakennuksen korkeaan keskiaulaan. Toiseen ramppiin on rakennettu uusi betoniporras ja toisen rampin puupinta on entisöity.
Alkuperäiset rosoiset pinnat on pystytty säilyttämään varsinkin sisääntulotilassa, joka on restauroitu huolellisesti. Ainutlaatuisen tiivistunnelmaisessa tilassa voi aistia rakennuksen historiallisten vaiheiden kerrostumia. Korkeaan tilaan avautuvat asunnot ovat kaksikerroksisia, jotta suojellun tilan parvitaso on voitu jättää entiselleen. Keskitilassa on myös säilytetty ja entisöity ovia, ikkunoita, kaiteita, portaita ja säilytyslaatikoita. Uudet lisäykset on tehty rakennuksen historiaa kunnioittaen. Julkisivun onnistuneet värivalinnat on punnittu huolellisesti huomioimalla viereiset rakennukset. Vanhojen ikkunoiden punainen väri on palautettu alkuperäisen sävyn mukaisesti.
Uudet asunnot ovat yksilöllisiä ja vaihtelevan kokoisia (41,5–95 m²). Ikkunoita on voitu avata säästeliäästi oman pihan suojellun julkisivun puolella. Tilat saavat lisävaloa kattoikkunoista ja keskiaulasta. Ikkunoita on avattu poikkeuksellisesti myös vain naapurin pihalle näkyvään palomuuriin, ja suorat näkymät naapureiden ikkunoihin on estetty rakentamalla uusia vinoja seinäkkeitä.
Ajurien talli on erinomainen esimerkki siitä, että huolellisesti suunnittelemalla ja toteuttamalla pystytään muuttamaan suojeltuja kohteita uuteen käyttöön niin, että paikan henki säilyy. Tällainen harvinainen uusiokäyttö vaatii monien tahojen sinnikästä yhteistyötä. Kokonaisuus on pitkän työn aikaansaannos, ja se on vaatinut useita osapuolia; tilaaja, suunnittelijat, erikoisasiantuntijat, rakentajat, rakennusvalvonta ja kaupunginmuseo ovat tehneet osaavaa ja luovaa yhteistyötä kauniin lopputuloksen saavuttamiseksi. Vanhan hevostallin, sittemmin varastona toimineen piharakennuksen muutos- ja korjaustyö asunnoiksi edustaa hienovaraista ja kaupungin eri kerrostumien arvoja huomioivaa tapaa tiivistää Helsingin ydinkeskustaa.