Fem objekt tävlar om Finlandiapriset i arkitektur – mottagaren av priset utses av krigsreporter Antti Kuronen

Uutinen 2.9.2024

Fem objekt är kandidater till Finlandiapriset i arkitektur 2024: Hyytiälä skogsstation i Juupajoki, Lamminrahka skolcentrum i Kangasala, institutbyggnaden Lastu i Träskända, Tammela Stadion i Tammerfors samt den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka. Vinnaren av priset som delas ut av Finlands Arkitektförbund utses den 7 oktober av Antti Kuronen, känd som Yles utrikesredaktör i krisområden.

Antti Kuronen är en av de mest erfarna krigsreportrarna i Finland och har via Yles nyheter blivit känd för tittarna när han rapporterat om bland annat krisen i Mellanöstern och Rysslands anfall i Ukraina.

”När jag rest runt till olika konflikter i världen har jag ofta tänkt på arkitekturen. Hurdana byggnader har man satsat på? Är den ståtligaste byggnaden i ett avlägset område en skola eller en religiös byggnad? Verkar storstädernas centrum och glesbygden höra hemma i olika världar?”

”I Finland är det fint att det satsas på allmännyttiga byggnader på olika håll i landet, inte enbart i städernas centrum. Jämlikhet, att ingen lämnas utanför, är ett viktigt värde i Finland”, bedömer Antti Kuronen arkitekturen i Finland.

Finalisterna till Finlandiapriset i arkitektur väljs varje år av en jury med växlande medlemmar.

”Juryn kom i kontakt med arkitekturens grundläggande egenskaper under intensiva diskussioner och i samband med introduktionen till objekten. Vi bedömde naturligt ljus och skugga, lokalserier, materialets känslighet och dimensionen. Ett viktigt bedömningskriterium var också hur arkitekturen klarar tid och användning och vad den representerar i vår tid”, berättar juryns ordförande, professor Jenni Reuter, om valet av objekt.

Förutom Jenni Reuter består juryn också av arkitekterna Harri Hautajärvi och Kirsi Korhonen samt professor Matti Sanaksenaho. Juryns sekreterare var arkitekt Paula Huotelin.

Vid Hyytiälä skogsstation är lokallösningarna så enkla att nästan inga korridorer behövs

Verksamheten vid fältstationen som drivs av agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet inleddes 1910 i Juupajoki. Skogsstationens nya huvudbyggnad som färdigställdes förra året är ett resultat av en planerings- och genomförandetävling.

Enligt juryns bedömning döljer sig säregenheten hos byggnaden inspirerad av japansk träarkitektur i det fördomsfria konceptet. Huvudbyggnaden består av fyra massiva paviljonger gjorda av träskivor, vilka hänger samman under tre sadeltak och följer dimensionerna hos stockhusen som finns bredvid.

Varje bostad har en egen ingång direkt från en altan, vilket innebär att det är lätt att lämna utrustningen ute på tork när man kommer från skogen. Bostädernas rum har ett loft och är effektivt dimensionerade. Studerandena arbetar också i en gemensam, luftig matsal med hög takhöjd. Lokallösningarna är så enkla att nästan inga korridorer behövs.

För planeringen av byggnaden ansvarade Hilla Rudanko (huvudplanerare), Mikko Kilpeläinen, Kuisma Rasilainen, Kiira Piironen och Anssi Kankkunen vid Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen.

Niclas Mäkelä

Lamminrahka skolcentrum är ett exempel på lyckat kommunsamarbete

Lamminrahka skolcentrum, som öppnades för eleverna i augusti förra året, har byggts av Kangasala stad men betjänar också Tammerforsbor som bor i närheten.

Byggnaden har tre våningar och är indelad i fem fem flyglar som förenas i en hög aula i mitten. Enligt juryn är inomhuslokalerna ljusa och vackra, och tegel- och träytorna skapar en behaglig atmosfär. Lokalerna kan anpassas till många olika ändamål och matsalen i aulan fungerar också som en plats där man kan umgås, samlas och hålla möten.

Den höga fasaden mot gatan har murats på plats och lokalerna för små barn mot gården har lägre träfasader. Den mångsidiga gården med sina skogsdungar erbjuder platser för lek, motion och undervisning.

Lamminrahka skolcentrum har planerats av Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva, Ilkka Salminen, Mika Lundberg och Teemu Aarnio vid Verstas Arkkitehdit.

Hannu Rytky

Lastu är ett exempel på socialt och ekologiskt hållbart byggande

I Step-utbildningens, tidigare Kyrkans utbildningscenters, nya byggnad Lastu har trä använts på ett intressant och finslipat sätt. Konstruktionerna i Lastu, som färdigställdes förra året i Träskända, kan återvinnas i ett senare skede.

Byggnadens dimensioner har lättats upp genom små förändringar av fasadens riktning och genom att dela in taket i åsar som överlappar varandra. Campuset av trä har en mänsklig storlek och en skulptural arkitektur, konstaterar juryn i sin bedömning.

Den breda trappan i aulan är byggnadens hjärta och de flexibla undervisningslokalerna är grupperade runt aulan.
Fönstren i aulan sträcker sig längs hela väggen och öppnas mot sjön, vilket sammanför inomhuslokalerna med landskapet. Indirekt naturligt ljus kommer in i byggnadens mitt via takfönster.

För planeringen ansvarade Anssi Lassila (huvudplanerare och ansvarig arkitekt), Tuuli Tuohikumpu (projektarkitekt i tillstånds- och genomförandeskedet) och Timo Etula (projektarkitekt i utkastsskedet) vid OOPEAA.

Tuomas Uusheimo

Tammela Stadion blir en del av den omgivande stadsstrukturen

Tammela Stadion, som färdigställdes under våren i Tammerfors absoluta centrum, omfattar inte bara en fotbollsstadion och -läktare, utan också ett bostadskvarter, butikslokaler och parkering.

Läktarens tak har hängts upp i vajrar och har en imponerande skulptural karaktär. Tack vare den hängande konstruktionen finns det inga pelare på läktarna och varje sittplats har fri utsikt över planen. Inomhuslokalerna vid stadion är omsorgsfullt planerade och öppnar sig på ett pampigt sätt i olika riktningar. Juryn bedömde att det mest värdefulla draget hos stadions arkitektur är dess förmåga att skapa en mångsidig, urban kultur i stadens centrum.

För planeringen av stadion ansvarade Samuli Miettinen (huvudplanerare), Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela och Juha Mäki-Jyllilä samt projektarkitekterna Alli Bur, Harri Koski och Kristian Forsberg vid JKMM Arkkitehdit.

Hannu Rytky

Vid den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka bevarades Ruusuvuoris ursprungliga arkitektur

Hagalunds kyrka, som planerades av Aarno Ruusuvuori år 1965, är en central byggnad i trädgårdsstadens centrum. Det har förekommit fukttekniska problem i kyrkan och ventilationen behövde förbättras. Vid den grundläggande renoveringen som färdigställdes 2021 har man lyckats göra kyrkan till en betydligt mer välfungerande, hälsosam och trygg miljö för användarna.

Renoveringen av kyrkan representerar dagens restaureringsideal, enligt vilket nya tillägg ska vara så diskreta som möjligt. I de viktigaste lokalerna har teknik, rörledningar och kanaler byggts in så att de är dolda. Enligt juryn är det finaste med den grundläggande renoveringen känslan att inget har gjorts i byggnaden och att det fortfarande finns patina kvar.

För planeringen av den grundläggande renoveringen av Hagalunds kyrka ansvarade Jari Frondelius (huvudplanerare), Jaakko Keppo, Juha Salmenperä och Riitta Tuomisto (projektarkitekt) vid AFKS Arkkitehdit. Arkitektbyrån planerade också daghemmet Martta Wendelin, som fick Finlandiapriset i arkitektur 2023.

Finlandiapriset i arkitektur

Finlandiapriset i arkitektur delas ut för planering eller renoveringsplanering av en byggnad eller byggnadsgrupp, som blivit klar under de senaste tre åren. Priset kan också delas ut till antingen en finländsk eller en utländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats i Finland eller till en finländsk arkitekt eller arkitektbyrå för ett arbete som planerats utomlands.

Syftet med priset är att öka uppskattningen av kreativ högkvalitativ arkitektur samt lyfta fram arkitekturens kulturella värde och välfärdsökande betydelse.

Medlemmarna i juryn för Finlandiapriset i arkitektur utses av SAFAs styrelse. Juryn väljer finalisterna till priset, och bland dessa utses vinnaren av en domare som byts ut varje år.

Finlandiapriset i arkitektur delas i år ut för elfte gången.

Finlands Arkitektförbund SAFA är en yrkes- och ideell organisation för arkitekter. Förbundet arbetar aktivt för att främja arkitekturen och en högkvalitativ levnadsmiljö. Medlemmarna i Finlands Arkitektförbund, som grundades 1892, består av cirka 3 100 arkitekter som avlagt universitetsexamen. Dessutom har SAFA över 600 studentmedlemmar.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on suomalaisten arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja laadukkaan elinympäristön puolesta. SAFAan kuuluu 3800 arkkitehtia ja arkkitehtiopiskelijaa.

Siirry takaisin sivun alkuun